Снимка trafficnews.bgМегаделото срещу Ахмед Муса и 12- те имами, обвинени в

...
Снимка trafficnews.bgМегаделото срещу Ахмед Муса и 12- те имами, обвинени в
Коментари Харесай

Скандал по делото “Ахмед Муса“ - адвокати поискаха отвод вкупом, прокурорът заподозря лобизъм

Снимка trafficnews.bg

Мегаделото против Ахмед Муса и 12- те имами, упрекнати в проповядване на ненавист на религиозна основа, може да завърши с цялостно крушение. Днес  назначените аварийни бранители желаеха да бъдат освободени, защото Националното бюро за правна помощ, е излязло с решение, че по обвиняванията, повдигнати по въпросното дело адвокатската отбрана не е наложителна и юристите няма да получат заплащане за труда си. Прокурорът по делото Недялка Попова заподозря, че има оказан напън и доста мощен лобизъм. А отминалостта на повдигнатите обвинявания изтича тъкмо след 13 дни, написа trafficnews.bg. 

„ Моето мнение е, че не може един административен орган като Бюрото за правна помощ да подлага на критика, да проучва, да пренебрегва правосъдно решение. Този административен орган се слага над решение на съда. Единствено съдът може да дефинират по едно дело дали би трябвало да има авариен, длъжностен, акредитиран или какъвто и да е бранител.  Проблемът още веднъж е обвързван със отбраната на подсъдимите. Не се явяват контрактуваните бранители, а настрана има проблем и със назначените юристи.  Явно тук има някакъв доста мощен лобизъм, другояче не мога да си обясня сходно държание. ” Коментира за TrafficNews.bg прокурор Попова.

Според ръководителят на Адвокатска гилдия – Пловдив  Стефан Левашки писмото от Бюрото за правна помощ е изрично и гласи, че по повдигнатите обвинявания няма по какъв начин да бъдат назначени служебни бранители и изпращането на бранители е непотребен разход, който няма да бъде затрупан.

„ Първоначално ни бяха поискани правосъдни бранители при изискване на неотложност. В следствие се оказа, че сътрудниците не са желани като служебни, а като аварийни. Това докара до спор на ползи сред договорните и аварийните юристи. Получи се лавина от тъжби от наетите по контракт юристи.  Ина Лулчева, Васил Василев, Елвира Панкова и останалите сизираха както Висшия адвокатски съвет, по този начин и  Националното бюро за правна помощ. Отделно сътрудниците възроптаха за подвеждащата информация. Бяхме сложени в необикновена обстановка. Ние сме медиатор сред съда и Бюрото.  Миналата седмица Апелативен съд  направи второ искане за назначение на нови 7 бранители ” разяснява юрист Левашки.

„ Поех нещата, изисках от Апелативен съд  да ми даде обвиняванията, които са повдигнати. Предишния път имахме информация, че делото се води по глава Престъпления срещу мира. Затова изпратихме бранители, защото това са доста тежки обвинявания. Но от справката се оказа, че лицата са подсъдими по член  108  и чл.109. Престъпленията са наказуеми до 5 години затвор или санкция до 5 х лв.. И в случай че обвинените са  чисто правосъдно минало, както в тази ситуация, се ползва чл.78 А и се постанова санкция. При тази догадка правната помощ не е наложителна.Обвиняемите  не са поискали служебни бранители. Поради тази причина се взе мнение да не се изпращат такива. Освен това юристите се желаеха за доста дълъг интервал от време – от 21 март до 5 април. Досъдебното произвеждане, с което трябваше да се срещнат е 25 тома. Работата, която се желае е голяма и  потърсихме решения от Бюрото, защото то е органът,  който взема решение какво да се заплати на служебните бранители. Изникна заплахата за този голям труд да не бъде платено на сътрудниците.  ОТ бюрото обявиха, че не е належащо да се изпращат бранители и това е непотребен разход. Заявиха ни, че няма да се заплати на бранителите. Ние уведомихме сътрудниците, че има заплаха положения труд да е безплатен и всеки да вземе решение ” съобщи ръководителя.

Делото против Муса и ислиямските проповедници продължава към този момент 8-ма година.  То бе върнато от Върховно касационен съд анулира присъдата на Муса, наложена от Пловдивския апелативен съд през 2016.

40-годишният имам бе приет за отговорен от Пазарджишкия областен съд през март 2014 година по три закононарушения по Наказателен кодекс - за проповядване на антидемократична идеология, за участие в организация, която си е сложила за цел разпространяването на антидемократична идеология ( " Ал Уакф ал Ислями " ) и за проповядване на ненавист на религиозна основа Пловдивският апелативен съд удостовери присъдата и усили наказването на Ахмед Муса на две години затвор.

Муса апелира и Върховен касационен съд приема, че жалбата му е основателна, а в хода на делото са позволени основни нарушавания и липсват претекстове по основни за делото въпроси.

Делото против 13-те мюсюлмански духовни водачи стартира През 2010 година  след шумна акция на ДАНС, по времето на Цветан  Цветанов като вътрешен министър.  В правосъдната зала съвсем всички очевидци се отхвърлиха от показанията си, дадени в досъдебното произвеждане. Делото имаше необятен публичен отзив. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР